slider33

קונפליקטים בעסקים משפחתיים

אביגיל וולקוב – Family  Business Tree   משפחות ועסקים.

71f67488b0857639cee631943a3fc6fa Mאחת הדילמות היותר סמויות במשפחה זו ההתמודדות עם מצבים של ויכוח וחוסר הסכמה על רקע אישי בקשר לחלוקת המשאבים הרגשיים (אהבה, הכרה ,שייכות)  ומשאבים גשמיים (כסף, נכסים, זכויות בעלות). מניסיוני, רובן של המשפחות מוציאות אנרגיה מבוזבזת בהכחשת הבעיות בתחום מערכות היחסים, והן האחרונות בסדר היום המשפחתי. כיצד? התשובה מורכבת ומכילה אלמנטים של חשש מגילויים שהם טאבו במשפחה, קושי בהתמודדות עם רגשות קיפוח, תסכול , כעסים, תחרות קשה, קנאה, המלווים את המשפחה גם בעסק.  קונפליקטים בסיסיים אלה מקבלים תקוף חזק יותר במסגרת העסק בו מעורבים כסף, שליטה ואגו, והתווספות דמויות נוסף לעץ המשפחתי, נישואין לבני/ות  זוג, קרובי משפחה ודמויות חיצוניות כמו מנהלים ומנכ"לים.

ניתן לזהות ארבע מקורות עיקריים העלולים ליצור ולהעצים קונפליקטים.

קונפליקטים על רקע אישי -  כל בן/ת משפחה מגיעים אל העסק עם "מטען אישי" ייחודי הכולל  היסטוריה של חוויות, תבניות יחסים , היררכיה משפחתית, כישרונות ויכולות. מה שיכול היה להיפתר במסגרת משפחה בעיקר בתקופת הילדות בין אחים, אחיות והורים, מצריך התייחסות שונה במסגרת בעלות ועבודה משותפת בעסק המשפחתי. בן או בת שהרגישו 'מקופחים' בילדות מביאים איתם את התחושה אל תוך חיי העסק, תחרות סמויה בין אחים/אחיות על מידת ההשפעה שלהם בניהול ושליטה בעסק עלולה ליצור אווירת מתח וחוסר שיתוף פעולה הפוגעים בבריאותם האישית ומשפיעים גם על "בריאות-העסק". אחת השאיפות הנעלות של כל משפחה בפרט משפחה בעלת עסק, קשורה ליכולת של כל בן משפחה להתעלות מעל טינות וחשבונות אישיים לגשר על מחלוקות במטרה לשמר את אחדות המשפחה והעסק. הפתרון : יצירת "ברית" משפחתית מעודכנת נכונה להווה עם מבט לעתיד. בסיסה של הברית נשען על יצירת מרחב רגשי ותפקודי לגיטימי ומוסכם במסגרת המשפחה והעסק ובנייה של תבנית תקשורת מכבדת וכנה.

פער בין-דורי – פערים בין דורות מתייחסים בעיקר לפער גילאים ומנטאליות בין הדור המייסד לבין הממשיכים. בעסק משפחתי הוא מקבל משמעות גדולה יותר בעיקר בנוגע לקבלת החלטות לגבי התנהלות העסק והמשכיותו בעתיד. פערים מיצגים שני צדדים עם כוונות טובות ודרכים שונות להשגת מטרות. פערים בין דורות  יכולים גם לייצג סוג של "מרד" מובנה בתוך מערכת יחסים בין המייסד לבין אחד מבניו, רצון "להוכיח" בגרות ועצמאות מעשית. הגישה החדשנית של  הדור הממשיך מול המסורת הישנה של הדור המייסד יוצרת קונפליקט ניהולי וגם אישי, דוגמא קלאסית לפער, האב: "הדור שלכם מפונק, אני צמחתי מתוך קשיים גדולים" הבן:" הדור שלכם מסרב להתקדם, העולם היום שונה..". המצב הרצוי אליו שואפת המשפחה הוא גישור בין גישות ותפיסות במאמץ לשיפור האפקטיביות הניהולית. הפתרון: פיתוח למידה משפחתית לדורותיה. בניית "עץ משפחתי-עסקי" באמצעותו למד כל דור לבסס את ידיעותיו ולהעריך אתגרים ודפוסי פעילות של הקודמים לו, תוך הפקת לקחים והתאמתם לתנאים העכשוויים.   

תחרות -  תחרותיות היא תו אישיותי, לכל בן משפחה מידה שונה של תחרות "הזורמת בדמו", בהתאם אליה הוא מרגיש ופועל. בעסק משפחתי תחרות בין בני משפחה המופנית כלפי חוץ (מתחרים)  היא "הדלק" המניע להתפתחות אישית והצמחת  העסק בעיקר בשוק תחרותי, כאשר התחרות מופנית כלפי פנים (בין האחים, בין הורים לילדים והמשפחה המורחבת) היא עלולה להכניס את העסק לפעילות יתר מיותרת וחסרת מיקוד, או לחילופין היא עלולה לשתק אותו.                                                     
משפחה מכוונת ליצירת מציאות פנימית ייחודית בה כוח התחרות מלהיב ומשמש גורם מאחד בתוך המשפחה.

הצעה לפתרון: יצירת מנגנון לוויסות התחרות, בסיס המנגנון נשען על העצמת ייחודיות ושונות הפרט, כאדם וכחלק ממערך חיוני בעסק, "סך התרומה וההישגים של הכלל יהיה לעולם גדול יותר מסך ההישגים של היחיד.

כוח ושליטה – מאבקים סביב שליטה וצבירת כוח קיימים באופן מובנה בכל החברה האנושית כולל חברות ציבוריות ועסקים פרטיים. בחלקה החיובי השליטה מאפשרת קבלת החלטות יעילה ומהירה, הנעת תהליכים ,ארגון וסדר. בעסק משפחתי נושא השליטה הוא מקור לקונפליקטים ענייניים הקשורים לפעילות ולניהול העסק, ובמקביל הם מקור ליריבות חסרת שליטה "ודם רע" בין בני המשפחה. כוח ושליטה בשונה מהשפעה, מייצגים רצון לשמר מצב מסוים והתנגדות לשינויים, לדוגמא: אב מייסד שאיננו מוכן לוותר על כוחו הבלעדי ומכשיל כל ניסיון של דור ההמשך לקחת חלק בניהול אמתי של העסק. או, אחד מהבנים הממשיכים מבקש לעצמו חלק גדול יותר בעסק, ולפעמים לצורך שליטה קמות 'קואליציות' כדי לצבור יותר כוח בהשוואה לשאר. שליטה באה לידי ביטוי בשמירה על בלעדיות של ידע ושליטה על דעות והחלטות של אחרים.

המטרה הנעלה ביותר של העסק המשפחתי היא שמירה על התא המשפחתי כמקור אושר ותמיכה של כל פרט בתוכה מבלי שייפגם המרקם הרגשי תוך ניהול עסק משגשג.

פתרונות משולבים:
  1. יצירה משותפת של 'אמנה' משפחתית מוסכמת וחוקית המגדירה את חלקו של כל פרט בעסק, זכויות ,שכר, מניות ונכסים. תפקידה של אמנה/חוזה ממקדים את המשפחה בניהול העסק מתוך הנאה ותחושת רווחה תוך הפחתת ביטויי השליטה כמו כעס ויריבות.
  2. באופן פרדוקסלי ניהול קונפליקט השליטה והכוח מעצים את כוחה של המשפחה ומאפשר בנייה מחודשת של ערכים וחזון, הכנסת אלמנט של בהירות לגבי תפקידים, תחומי אחריות וסמכות ובעיקר בונה מערכת יחסים מאוזנת המפנה מקום להשקעת האנרגיות בכיוון של צמיחה.

הערה חשובה מאוד: השימוש בגוף זכר הוא לצורך נוחות בלבד. הכתוב מתייחס כמובן מאליו גם לנשים ולבנות ממשיכות.
   




newsletter-pos-business
אנא מלאו את הטופס וסמנו את הקטגוריות המעניינות אתכם